Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Το δημοψήφισμα ως εφαλτήριο άμεσων δημιουργικών πολιτικών δράσεων.....Το 61,3% ΟΧΙ, καθώς πρακτικά ισούται με το 0,618 της Χρυσής Τομής, σημαίνει «βρείτε τη χρυσή τομή, στην πλευρά της ρήξης»

Εκθέτω το πολιτικό σκεπτικό για μία διπλή δράση υποστήριξης της ψήφου μας στο δημοψήφισμα. Θα υπερασπισθούμε την νομική και πολιτική ισχύ της, αλλά και θα δώσουμε ένα παραδειγματικό μάθημα πολιτικής συμπεριφοράς.
.
Άποψη
Το δημοψήφισμα προφανώς δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός και ασφαλώς δεσμεύει οποιαδήποτε σχετική συμφωνία κυρωθεί με νόμο. Συνεπώς απαιτείται εδραία πολιτική ερμηνεία και υπεράσπισή του, αλλά και αντίστοιχη νομική στήριξη και αξιοποίησή του.
Θέση
Ευρύτερα, το δημοψήφισμα συνιστά ιστορική τομή στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς οι πολίτες ψήφισαν για το ΤΙ και όχι για το ΠΟΙΟΣ.  Ψηφίσαμε άμεσα, όχι για πολιτικούς διαμεσολαβητές.
Αυτή η δυναμική λαϊκής χειραφέτησης από το πελατειακό πολιτικό σύστημα έχει λογική διέξοδο σε άμεσες δημιουργικές δράσεις, κατάλληλα συγκροτημένες και σχεδιασμένες, και με έμφαση στο ΤΙ χρειάζεται να γίνει και όχι στο ΠΟΙΟΣ το λέει ή ΠΟΙΟΣ έχει την εξουσία.
Πρόταση
Στα πλαίσια αυτά, σήμερα προτείνω :
  1. Άμεση ενεργοποίηση για συγκρότηση του πολιτικού και νομικού σκεπτικού υπέρ της ψήφου του Ελληνικού Λαού, και
  2. Άμεση ανάληψη δράσης για την παραδειγματική πολιτική τιμωρία του βουλευτή Ευ. Βενιζέλου, λόγω επιτήδειας προβολής αστήρικτων λόγων αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος.
Παρακάτω, θα αναπτύξω αντίστοιχα τις θέσεις μου ως σκεπτόμενος πολίτης.
.

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Πραγματικότητα
Το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό τις εξής αδιαμφισβήτητες συνθήκες:
  1. Πρωτοφανές κλίμα ανέχειας, καθώς στην κρίση και στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας προστέθηκε και το κλείσιμο των τραπεζών.
  2. Γενική επίθεση εκφοβισμού για τις δήθεν καταστροφικές συνέπειες του ΟΧΙ, με κύριους εκφραστές τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ και την εγχώρια αντιπολίτευση (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι).
  3. Ενορχηστρωμένη προπαγάνδα εκφοβισμού από τα ιδιωτικά κανάλια, με πραγματική πλύση εγκεφάλου.
  4. Κλίμα σύγχυσης για την ίδια την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με προβολή καταφανώς αστήρικτου λόγου αντισυνταγματικότητας λόγω του δημοσιονομικού περιεχομένου του ερωτήματος.
Διαπιστώσεις
Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες:
  1. Η κοινή γνώμη τροφοδοτήθηκε μόνο από γηπεδικού επιπέδου διαξιφισμούς, καθώς και αποσπασματικούς προβληματισμούς ως προς τα επί μέρους μέτρα που απαιτούσαν οι δανειστές.
  2. Η κοινή γνώμη δ-ε-ν τροφοδοτήθηκε ευρύτερα με κρίσιμα στοιχεία της γραπτής προτάσεως των δανειστών, όπως:
  • Οι ευθείες βολές στα πεπραγμένα και τις χρόνιες παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης.
  • Οι ευθείες βολές στην προκλητική ανισοκατανομή του βάρους της κρίσης ανάμεσα στους προνομιούχους και τους εργαζόμενους.
  • Η έμμεση πλην σαφής επιφύλαξη του ΔΝΤ ως προς την ίδια την βιωσιμότητα του χρέους, με ρητή αναφορά σε σχετική «άποψη του προσωπικού» του.
  1. Ο Ελληνικός Λαός πήρε αποστάσεις από τις κομματικές γραμμές, αλλά και τους διαξιφισμούς και την προπαγάνδα, και έκρινε περισσότερο το πνεύμα της συμφωνίας, με απλές λογικές σκέψεις.
  2. Αυτή την σε όλους εμφανή χειραφέτηση των ψηφοφόρων από κομματικούς εναγκαλισμούς, απέφυγανπροκλητικά να καταγράψουν οι δημοσκοπήσεις, παρά τις γνωστές συνήθειες και το εύλογο ενδιαφέρον της έρευνας.
  3. Αυτή η χειραφέτηση οδήγησε σε «μη μετρήσιμη βουβή ψήφο ΟΧΙ», η οποία διέσυρε κυριολεκτικά τα γνωστά exit polls, και μάλιστα συλλήβδην, καθώς το αποτέλεσμα πόρρω απείχε, ακόμη και από τα απώτατα όρια «στατιστικού λάθους».
Συμπέρασμα
Η ψήφος του Ελληνικού Λαού υπήρξε ηρωική, κατηγορηματική και σοφή, καθώς κρίθηκε με την αποφασιστική στροφή στο ΟΧΙ της γνωστής «σιωπηλής πλειοψηφίας».
Συνεπώς, πέραν των νομικών λόγων, αυτή η ψήφος είναι τελείως ανεπίτρεπτο – και πολιτικά – να τύχει της αδιαφορίας του μετέπειτα νομοθέτη.
Χρησμός
Το 61,3% ΟΧΙ, καθώς πρακτικά ισούται με το 0,618 της Χρυσής Τομής, σημαίνει «βρείτε τη χρυσή τομή, στην πλευρά της ρήξης». Το σίγουρα εντυπωσιακό αυτό συμπέρασμα προκύπτει με το εξής σκεπτικό:
Ένα 100% ΝΑΙ – θεωρητικά μιλώντας φυσικά – θα σήμαινε εντολή για πλήρη «υποταγή». Ένα 100% ΟΧΙ, αντίστοιχα, θα σήμαινε εντολή για πλήρη «ρήξη». Ένα οριακό αποτέλεσμα,  50% πάνω-κάτω, θα ήταν μία σαφής εντολή συμβιβασμού. Αντίστοιχα, ένα 61.3% ΝΑΙ θα σήμαινε «βρείτε τη χρυσή τομή, στην πλευρά της υποταγής».
Το 61.3%, δηλαδή 0,613, εμπεριέχει με εκπληκτική ακρίβεια την έννοια του μέτρου, ή – στο πεδίο της Ηθικής – την έννοια της Αριστοτελικής μεσότητας. Αυτό που έχει μέσα του ο κάθε πραγματικός Έλληνας.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, λοιπόν, η κατανομή σε ΝΑΙ και ΟΧΙ είχε την αρμονική αναλογία που ενυπάρχει σε κάθε τι υψηλής αισθητικής στο Σύμπαν.
Δια ταύτα
Έχω την άποψη ότι οποιοσδήποτε νόμος ψηφισθεί από την Βουλή, επί συναφών θεμάτων, θα πρέπει όχι απλώς να μην έρχεται σε αντίφαση με το ΟΧΙ αλλά και θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει στην Αιτιολογική του Έκθεση επαρκή απόδειξη ότι δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού.
Η πολιτική αυτή θέση χρειάζεται να ενισχυθεί από σχετικές επιστημονικές τοποθετήσεις έγκριτων νομικών, και ιδιαίτερα συνταγματολόγων.
 .

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ

Κατηγορητήριο
Στην συζήτηση στη Βουλή ο βουλευτής Ευ. Βενιζέλος, αν και συνταγματολόγος, πρόβαλε την άποψη περί αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος, λόγω δημοσιονομικού ερωτήματος.
Με το πλεονέκτημα της επιστημονικής ιδιότητάς του, έστρεψε την συζήτηση στο αν είναι εθνικό ή δημοσιονομικό το θέμα. Απλή ανάγνωση, όμως, των διατάξεων του αρθρ. 44 παρ. 2 του Συντάγματος αποκαλύπτει ότι, επί του προκειμένου, το αν είναι δημοσιονομικό το θέμα ή όχι δεν αφορά καθόλου.
Ο περί ου δεν έχει ανακαλέσει, παρότι η υπογραφή του σχετικού Π.Δ. από τον – συνταγματολόγο μάλιστα – Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει προφανώς αποδοκιμάσει την ερμηνεία.
Η πολιτική, λοιπόν, κατηγορία είναι ακριβώς αυτή : πολιτική ανευθυνότητα σε βαθμό κακουργήματος, και με ενδεχόμενο δόλο.
Στήριξη
Το άρθρ. 44 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει:
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά.
Το πρώτο εδάφιο αφορά την προκείμενη διαδικασία. Το δεύτερο αφορά πρωτοβουλίες του Π.τ.Δ.., και αυτές και μόνον αφορά ο περιορισμός ως προς τα δημοσιονομικά.
Συνέπειες
Η ανεύθυνη τοποθέτηση του πολιτικά κατηγορούμενου, με την επιβαρυντική σημασία της ιδιότητάς του, δυναμίτισε τον πολιτικό κλίμα και υπήρξε βασικός λόγος συντήρησης διχαστικού κλίματος.
Χωρίς αυτή την αστήρικτη αφορμή, θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεκινήσει η δομική αντιπαράθεση, και η πολιτική συζήτηση θα έμενε στην ουσία του τιθεμένου ερωτήματος του δημοψηφίσματος. Ίσως και στην φροντίδα για την σαφέστερη διατύπωσή του.
Προφανώς, αν οι πολιτικές δυνάμεις είχαν συγκλίνει στο «προ του αδιεξόδου, ας μιλήσει αμέσως ο λαός», δεν θα είχε βρει πρόσφορο έδαφος η εκστρατεία τρόμου και η συναφής πανικόβλητη έφοδος στις τραπεζικές καταθέσεις. Η οικονομική μας καταστροφή, εν τέλει.
Ερώτημα
Το ενδεχόμενο ύπαρξης δόλου υφίσταται σε δύο φάσεις.
Πρώτον, στο αν υπήρξε πρόθεση στην αρχική προβολή του επιχειρήματος, κατά την συζήτηση στη Βουλή. Και δεύτερον, αν υπήρξε δόλια διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα, μετά από απλή και μόνο υπόδειξη της αβασιμότητας του επιχειρήματος, ιδίως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δια ταύτα
Έχω την άποψη ότι μία περαιτέρω στήριξη του πολιτικού κατηγορητηρίου αφ΄ενός με γνώμες νομικών και αφ’ ετέρου με πραγματικά περιστατικά, μπορεί να στηρίξει άμεση παραδειγματική πολιτική τιμωρία του βουλευτή Ευ. Βενιζέλου.
Εκτιμώ ότι, αφού στηριχθεί περαιτέρω η πολιτική κατηγορία, είναι δυνατόν να προκληθούν εύλογες ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ή επικουρικώς της Προέδρου της Βουλής.
.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εκθέτω το πολιτικό σκεπτικό για μία διπλή δράση υποστήριξης της ψήφου μας στο δημοψήφισμα. Θα υπερασπισθούμε την νομική και πολιτική ισχύ της, αλλά και θα δώσουμε ένα παραδειγματικό μάθημα πολιτικής συμπεριφοράς.
Δεν θα περιμένουμε μακρόσυρτες νομικές διαδικασίες. Θα προβάλουμε εδραίες θέσεις, τελείως πολιτισμένα και εμπεριστατωμένα. Και θα κινήσουμε έντεχνα σχετικές διαδικασίες.
Θα ακολουθήσει, σε αυτό το πνεύμα πάντα, σειρά δημιουργικών προτάσεων προς διαδικτυακή διάδοση. Τώρα κατοχυρώνουμε την μαχητική μας ικανότητα.
Για τους τυχόν διστακτικούς, θα πω απλώς ότι το αντίστοιχου περιεχομένου άρθρο Grexit : Αμήν και πότε !!!έχει ξεπεράσει τα 880 like.
Κάτι αλλάζει, είναι εμφανές

Δεν υπάρχουν σχόλια: